Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a vědecké výbory
Panely EFSA se zaměřením na krmiva
Krmiva představují primární vstup do potravinového řetězce a mohou se tedy stát primárním zdravotním rizikem pro spotřebitele, jak ukazuje dioxinová aféra ze závěru roku 2008 (dioxiny v irském vepřovém mase), kdy dioxiny kontaminované krmivo, bylo zkrmováno zejména prasatům, ale taky skotu.
Záměrem potravinářského práva jak EU, tak ČR je snížit nebo vyloučit zdravotní riziko spotřebitele, nebo tomuto riziku předcházet s tím, že řízení rizika postihuje celé řetězce výroby potravin jako celek, a to od prvovýroby a výroby krmiv až po prodej nebo dodávky potravin spotřebiteli. V krmivářské oblasti se jedná zejména o produkci, výrobu, přepravu a distribuci krmiv, jimiž jsou krmena zvířata určená k produkci potravin.
Podle potravinového a krmivářského práva nesmí dojít zejména k ohrožení zdraví spotřebitele a zdraví zvířat, krmivo musí být bezpečné.
Cílem sekce „Bezpečnosti krmiv a potravního řetězce“ je přinášet návštěvníkům portálu „Bezpečná krmiva“ vědecké názory a informace v oblastech, jako jsou: „zdraví zvířat; biologická, fyzikální a chemická nebezpečí a rizika v krmivech; GMO; BSE; kontaminace, doplňkové látky a ostatní komponenty používané k výrobě krmiv; rezidua pesticidů , aj.“.
Další informace:
Informační centrum pro bezpečnosti potravin ZDE
Mze ČR – Potravinářská výroba ZDE
Dokumenty vlády ČR:
„STRATEGIE ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI (NEZÁVADNOSTI) POTRAVIN V ČESKÉ REPUBLICE“.